Sumit, Mol - Seizoen 3

Een belangrijk verschijnsel bij goede televisieseries is dat, bij het kijken, je net zo wil zijn als de hoofdpersonen. In mijn geval geldt: houd je van Wie is de Mol? Dan wil je, koste wat het kost, deze ervaring beleven. De kans dat ik een bekende Nederlander word acht ik dusdanig klein dat ik ben gaan surfen op internet. Er zullen toch meer mensen zijn die dezelfde wens hebben als ik? Wie zoekt, zal vinden, kwam in mijn geval vrij snel uit.

 

Dat het een professionele bedoening was, had ik vrij snel door toen ik werd gebeld of ik op audiëntie wilde komen. Na een vragenvuur over het spel en waarom ik de Mol wilde zijn wachtte ik de weken erna in spanning op een bericht. Eindelijk was het zo ver, 11 april 2014. Met enige spanning stapte ik bij een medekandidaat in de auto op het station in Zwolle. De opdracht, om niet alleen te arriveren op plek van bestemming hadden wij, brave jongens, goed volbracht. Na kennis gemaakt te hebben met mijn medekandidaten, begon het spel. Iedereen had een act voorbereid. De één deed een dansje, de ander zong een liedje. Wat de kandidaten niet wisten was, dat de beste act een vrijstelling voor de eerste test zou krijgen. Verder waren er jokers te verdienen, maar dan had je wel je best moeten doen. Tot mijn grote geluk kreeg ik de vrijstelling en was ik compleet relaxed, ik was niet de eerste afvaller. Op dat moment wisten de kandidaten nog niet dat ik nooit zou kunnen afvallen…

 

Om zo min mogelijk verdacht te lijken ben ik als een gek in mijn molboekje gaan schrijven. Echter werd dit na een aantal pagina’s heel erg saai dus ben ik maar gaan tekenen en domme dingen als ‘hoi ik verveel me’ op gaan schrijven. Wat ook erg heeft geholpen is dat ik bij de eerste opdracht ‘per toeval’ bij Ghislaine en Erica in het groepje terecht kwam. Tijdens de dropping, die daarna volgde, hebben we een complot gesmeed en dit, zo lang als mogelijk was – lees: zolang zij in het spel zaten - in stand gehouden. Het was erg fijn om mensen om je heen te hebben die je blindelings vertrouwen, ondanks dat je de boel aan het belazeren bent.

 

Tijdens de drie dagen hebben we verschillende, heel toffe, opdrachten uitgevoerd, waarvan ik uiteraard al wist dat we ze gingen doen. Het is een kunst om zo verbaasd mogelijk te reageren op iets wat je allang weet...

 

Toen ik te horen kreeg dat ik de Mol zou zijn heb ik nagedacht over een tactiek. Hoe zou ik zoveel mogelijk lol kunnen maken én tegelijkertijd zo hard mogelijk het spel kunnen saboteren. Dit alles zónder dat alle kandidaten bij de eerste test mij zouden aanwijzen als mol. Ik heb mezelf uitvergroot. Drukker, hysterischer, onhandiger en (veel!!) dommer dan ik in het dagelijks leven ben. Dit werkte erg goed. Door gelijk met iedereen te kletsen en informatie te delen had ik snel het vertrouwen van de groep. Ik liet vaak dingen vallen of snapte een opdracht net even verkeerd. Heel erg jammer natuurlijk want dit kostte tijd en/of geld. Héél jammer.

 

Eén van de opdrachten die ik erg tof vond was de foto-opdracht in Amersfoort. Op een markt moesten we in groepjes van twee één foto maken. Van (A)art kregen we een woord dat we moesten fotograferen. Het leuke was, dat we moesten fotograferen met een polaroidcamera. Foto’s die dus heel makkelijk te saboteren zijn. Van deze mogelijkheid heb ik gretig gebruik gemaakt. De foto’s die binnen werden gemaakt waren onduidelijk en je moest het ontwikkelpapiertje twee minuten op de foto laten zitten voor je hem eraf haalde. Ik heb het papiertje er direct, uiteraard uit het zicht van mijn medekandidaat, af getrokken, waardoor de helft van de foto zwart was. De andere foto heb ik binnen genomen waardoor deze onduidelijk is geworden.

 

Op een gegeven moment had ik door dat niemand mij verdacht. Dit was erg prettig omdat ik op deze manier meer kon mollen en toch niet verdacht werd. Met als hoogtepunt het Zweeds Renspel, waarbij ik de pionnen die gevonden moesten worden net wat moelijker positioneerde. Zo was er een pion in boom gehangen die ik, in het volle zicht van alle kandidaten, een aantal meter hoger gezet heb. Op deze pionnen stonden vragen. Vragen die, bij het goede antwoord, een letter opleverde. Letters die samen een woord vormde waarmee vervolgens geld te verdienen was.

 

Het spel werd steeds fanatieker en tactischer gespeeld. Bondgenoten waren niet meer te vertrouwen en kandidaten probeerden zich verdacht te maken. Het lijkt me behoorlijk spannend om als kandidaat tussen de andere mensen te zitten, niet wetend wie je kunt vertrouwen en wie juist niet.

 

Uiteindelijk de Finale. Ik wist dat Lisanne (de uiteindelijke winnares) mij verdacht en de overige finalist nu ook, gezien zijn mol er voor de finale uit vloog. Tijdens het finalespel heb ik zo lopen kloten dat niemand er meer omheen kon. Het mocht ook wel eens, na een lange tijd niet verdacht te zijn. De kandidaten die afgevallen waren stonden aan de zijlijn te lachen om mijn stuntelige molgedrag.

 

Wat me achteraf erg goed heeft gedaan is dat ik een rol kon spelen terwijl ik dicht bij mezelf bleef. Het molschap ging me op deze manier erg makkelijk af. Dat er kandidaten af zijn gevallen zonder ook maar één vraag goed te hebben tijdens de test, is leuk,. Wat ook aandoenlijk is, is het feit dat tijdens de interviews/biechten is gezegd door een aantal kandidaten dat ze me echt niet verdachten en dat ze me als meeste vertrouwden. Dat er maar vier keer een test (drie keer door de winnaar en één keer door de verliezer) volledig op mij is ingevuld, is iets waar iedere Mol van kan dromen.

 

Tot slot nog een dankwoord naar de organisatie. De spanning van test en executies waren, ook bij mij, aanwezig en jullie hebben ons een geweldige ervaring gegeven! Alle molacties die ik heb uitgehaald zijn terug te zien in de interviews die ik heb gehouden met Sjors. Alle kandidaten hebben hierin verteld hoe ze de opdrachten ervaren hebben en wie ze op dat moment verdachten. Ik heb toch steeds iets anders verteld. Ik heb er heel veel plezier in gehad en ben trots op Lisanne omdat ze me als eerste doorhad!

 

Liefs Sumit 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    lisanne (zaterdag, 26 april 2014 02:37)

    Je was een ware mol!! Ik lees nu dat ik drie tests op jou zat, in mijn hoofd waren dat er maar twee, haha! Dus eentje per ongeluk al ;) xxx