Caspar - Seizoen 2

Even helemaal weg

Eind jaren ’90 adverteerde Center Parcs middels het motto ‘even helemaal weg’ voor hun vakantieparken.  Ieder huisje had een eigen terras, waarop je kon nagenieten van een dagje relaxen in een subtropisch zwembad.  Heel Nederland bezocht minimaal eens per jaar het vakantiepark om ‘even helemaal weg’ te zijn;  de ultieme ontspanning. 

Nu, 15 jaar later is er meer nodig. Het gevoel ‘even helemaal weg’ te zijn kan alleen worden benaderd wanneer de focus volledig buiten het werk en de dagelijkse beslommeringen ligt.  Waar de manager tijdens een weekend Center Parcs nog ieder uur zijn e-mail checkt, adviseer ik hem eens een weekend ‘Ben jij de Mol’ te boeken, dan pas ben je echt helemaal weg!

 

Mijn Mol-weekend beleefde ik in september 2013. Op vrijdagmiddag vertrok ik met twee medekandidaten vanuit Utrecht richting de Mol-locatie in Drenthe. Achteraf bleek dat ik tijdens deze autorit door mezelf al op een onoverbrugbare achterstand ben gezet, welke ik nooit meer goed heb kunnen maken. Voor mij als naïeve deelnemer was het spel nog niet echt begonnen. We hadden ons alledrie niet echt serieus voorbereid op het weekend en waren vooraf vooral druk geweest met werk, hobby’s  en andere zaken. Toen we na bijna 2 uur arriveerden op de drenthse boerderij had ik mijn conclusie al getrokken: Ik zat in ieder geval niet bij de Mol in de auto…. De Mol, die in haar achterhoofd natuurlijk al weken met het spel bezig was geweest, had de eerste kleine test met verve doorstaan. En zonder enige moeite had ze, voordat het spel officieel was begonnen, mij al uitgeschakeld.

“Mooi”, dacht ik nog bij mezelf.  Jeremy en Merel hoef ik me nu iets minder op te focussen. Nog maar 7 potentiële Mollen over. Na een zakelijk welkom  van de organisatie (lever je telefoon in en neem plaats op een stoel), wist ik dat het spel echt begonnen was. Vanaf dat moment kon ik nog maar aan één ding denken: Wie is de Mol?

 

Tunnelvisie

Na twee spellen was het voor mij al duidelijk. Rachel wist niet meer exact welke lengte ze had opgegeven aan de organisatie. Deze lengte was essentieel om een raadsel over de kamerverdeling op te lossen. Ze saboteerde op slinkse wijze de opdracht; dat moest de Mol zijn. Het woord spreiding spookte tijdens de eerste test nog wel door mijn hoofd. Echter, toen ik na de test een groen scherm kreeg wist ik het zeker. Spreiding is niet meer nodig. Ik houd Rachel extra in de gaten, gedraag mezelf een beetje verdacht en rol zo door het spel.

Na het vierde spel mochten we voor de tweede keer een test gaan maken. Ik stond er uitstekend voor. Ik had tijdens het laatste spel namelijk een doosje met drie jokers gekozen.  Ik wist dan wel dat Rachel de Mol zou zijn, maar om alle risico’s uit te sluiten zette ik toch maar 2 jokers in.  De test begon. Vraag 4: Wie zat er rechts van de Mol tijdens het ontbijt? De paniek sloeg toe. Rachel zat tegenover mij, tegen de muur van de keuken. Rechts van haar zat… niemand…  een muur…  10 seconden staarde ik naar het beeldscherm.  De tijd speelde ook een rol, dus vervolgens heb ik als een zombie de overige vragen ingevuld. Het huisnummer van de Mol? Merel had een huisnummer met Bis.. Merel is in ieder geval niet de Mol, dus kies ik dat huisnummer niet..  

Peinzend keerde ik terug naar de groep. 2 jokers op 10 vragen. Dat moet genoeg zijn. En als ik door ben, begint het spel opnieuw;  want Rachel is niet de Mol.. Groene schermen zie ik om me heen oplichten wanneer de namen van de andere kandidaten worden genoemd. Als een van de laatste kandidaten wacht ik met zweet in mijn handen op mijn scherm: rood! 

Wat een teleurstelling! Ik verlaat de groep en achter de schermen lever ik mijn joker in die ik nog in mijn bezit had. De tunnelvisie is mij fataal geworden.

 

Toeschouwer

Na een uurtje heeft de teleurstelling plaatsgemaakt voor het fanatisme te ontdekken wie nu wel de Mol is. Samen met de andere afvallers vormen we een gezellige roddelgroep. Alle kaarten worden op tafel gelegd en tactieken worden doorgesproken. Mol-acties worden grondig geanalyseerd. We zijn het er al snel over eens:  Moniek is de Mol! Na iedere test wordt ons beeld weer bevestigd. Kandidaten druipen een voor een af en weten ondanks de uitschakeling zeker dat het Moniek is.  “Moniek  blijft immers ijzig kalm wanneer ze een groen scherm krijgt”.  “Moniek maakt zo’n stabiele indruk, alsof ze weet wat er staat te gebeuren, dat kan alleen de Mol”. “Moniek  heeft een plan voor ogen en dat voert ze uit” “Goh, als toeschouwer zie je direct dat Moniek de Mol is, dat me dat niet eerder is opgevallen”.

 

De ontknoping

Het spel is gevorderd tot de finale. Uiteraard is Moniek een van de finalisten.  Merel  en Lize completeren het trio. Voor de test wordt nog druk in de Mollenboekjes geschreven.  De groep met afvallers, voornamelijk mannen, krabt zich nog eens achter de oren.  “Wat hebben we ons door de vrouwen weer in laten pakken”… 

De test is gemaakt. Agnes voert á la Art Rooijackers de spanning nog maar eens op door iedere finalist uitgebreid te analyseren, voordat ze bekend maakt wie de Mol,  de winnaar en de verliezer van het spel zijn. Wanneer Agnes vol overgave verkondigt dat Merel de Mol is, vallen de monden van de 7 afvallers en van finalist Lise wagenwijd open. Lise heeft de finale bereikt, zonder ook maar een moment Merel als Mol te verdenken.

 

Even helemaal weg 

Op zondagavond stappen Jeremy, Merel en ik moe maar voldaan in de auto, terug naar Utrecht. Tijdens de autorit wordt voortdurend de loftrompet richting Merel afgestoken.  Geen enkel moment is zij door ons verdacht.

Vanaf vrijdagavond was er maar één missie; het ontmaskeren van de Mol. Achtenveertig uur lang zijn 10 kandidaten in de ban geweest van het spel. Er was geen ruimte om te piekeren over zorgen op het werk of thuis. Ondanks de vroege uitschakeling liet het spel en de jacht op de Mol mij niet los. Ik ben ‘even helemaal weg’ geweest. Hier kan geen weekend Center Parcs tegenop! 

 

Groeten Caspar Bronkhorst

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Flo Griffie (woensdag, 08 februari 2017 19:53)


  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 • #2

  Spencer Mclane (donderdag, 09 februari 2017 03:39)


  I have read so many articles or reviews about the blogger lovers except this piece of writing is really a fastidious article, keep it up.

 • #3

  Daniele Sinner (donderdag, 09 februari 2017 09:14)


  hi!,I love your writing very a lot! proportion we be in contact more approximately your post on AOL? I need an expert in this space to unravel my problem. May be that is you! Having a look forward to look you.

 • #4

  Renita Zenz (donderdag, 09 februari 2017 10:55)


  It's not my first time to visit this site, i am browsing this website dailly and take pleasant data from here all the time.

 • #5

  Nina Anastasio (donderdag, 09 februari 2017 23:25)


  Thanks designed for sharing such a pleasant thought, piece of writing is nice, thats why i have read it fully